nuorisuomi
etusivu seura vyölliset juniorit karate mukaan toimintaan

 
raita
mukaan toimintaan raita

raita
karaten peruskurssi raita
kurssin ohjelma raita

raita
karatekoulu raita
koulun ohjelma raita

raita
kurssikalenteri raita
ilmoittaudu kurssille raita
 

peruskurssi

koulu

karatekids

naisten ip

Miksi karateen?

Niin monet miettivät päänsä puhki valitessaan itselleen tai läheisilleen harrastusta, joka sopisi juuri heille. Kukin asettaa tulevalle harrastukselleen mielensä mukaan erilaisia vaatimuksia. Lajin tulee tietenkin herättää mielenkiinto, joku voi kaivata fyysistä rääkkiä ja osa haluaa harrastukseltaan ajattelemisen aihetta ja mahdollisuutta soveltaa oppimaansa käytännön elämään. Monet harrastusmahdollisuudet täyttävät osan kriteereistä, mutta jostain syystä lenkkitossujen vetäminen jalkaan ja palapelikerhon jäsenyys eivät kokonaisuutena vaikuta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Mitä ihmettä siis harrastaa?

Monipuolista harrastusta valittaessa tulee väistämättä esille karate; itsepuolustusta, kamppailua, fyysistä kuntoilua, motorisesti haastavia tekniikkasarjoja ja kaiken tämän soveltamista käytäntöön. Harrastaja päättää itse, painottaako harjoittelussaan kuntoilua, kilpaurheilua vai tekniikoiden hiomista viimeisen päälle näytöskuntoon. Myöskään kykyä puolustaa itseään ei voida nykyaikana lainkaan vähätellä. Valinta on oma, kukin tapa harrastaa karatea on yhtä oikea.

Unohtaa ei myöskään sovi karaten kasvatuksellista puolta. Tekniikoiden opettamisen lisäksi karateseura antaa nuorille eväät tasapainoiseen elämään. Yhdenvertaisessa porukassa toimiessa kukaan ei ole toistaan huonompi ja kaikkia kohdellaan tasapuolisesti. Harjoitteleminen tuttujen kavereiden kanssa on hauskaa, mutta kun tekniikoita opetetaan niin silloin myös kuunnellaan. Tekniikoiden oppimisen lisäksi nuori omaksuu ryhmässä harjoitellessaan sosiaalisia taitoja. Tämä kaikki heijastuu suoraan elävään elämään. Kun nuori aikuinen aikanaan lähtee maailmalle, niin karaten osaamisen lisäksi hän osaa myös huolehtia itsestään sekä menestyy valitsemallaan tiellä. Tällöin seuran kasvatustyötä voidaan pitää onnistuneena.

Miten ikinä karaten pariin päätyykään, voin luvata että lajin haaste ei koskaan lopu kesken. Vielä 15 vuoden harrastamisen jälkeen tuntuu siltä, että paljon on opittavaa ja uusia tekniikoita voisi opetella vaikka joka viikko enkä siltikään ehtisi oppia lajista kaikkea. Tässä piileekin lajin kaksiteräinen miekka; nopeaa hohtoa etsivät vauhtiveikot joilla mieli vaihtuu useammin kuin sukat jalassa, eivät koskaan ehdi ymmärtämään karaten ajatusta tekniikoita syvemmältä, kun taas pitkäjänteinen uurastaja saa karatesta elämyksiä loppuiäksi.

 
yhteistyössä

---------------